Dit artikel is verschenen op LinkedIn

Tijd kun je niet besparen, enkel besteden…

In de afsluiting van een jaar en voorbereiding op feestdagen doen we ons uiterste best de tijd efficiënt te gebruiken. 

Gisteren werkte ik vanuit huis toen er aangebeld werd. Leerlingen van het Onderwijscentrum Roessingh (OCR) stonden aan de voordeur met een presentje… Wat doen ze dat toch goed! 

Ik realiseer me dat ik pas in maart van dít jaar mijn functie bij OCR neerlegde. Wat gaat de tijd snel. Verbinding vergaat niet… Je hoeft elkaar niet wekelijks te spreken om een connectie te voelen als de behoefte daar is… Ik kijk terug op een betekenisvol bestede tijd bij OCR en de Meander.

In maart startte ik als ondernemer en eigenaar van Punch-support. In het voorjaar lanceerden we de website https://punchsupport.nl en al gauw stapte ik verschillende organisaties binnen. Wat een verrijking in al deze wissende perspectieven en nieuwe contacten. Van gemeenten naar onderwijs, zorg, toezicht en bestuur. Nieuwe verbindingen die me verrijken. De tijd vloog, het jaar is bijna om: ik kijk terug op betekenisvol bestede tijd. 

En efficiënt? Zo af en toe realiseer ik me dat ik nog steeds moet leren kiezen tussen alle beschikbare opdrachten om focus te houden. Of zoals de Taoïsten de Confucianisten beschrijven “als bedrijvige mieren die de picknick van het leven bederven, door altijd maar gejaagd heen en weer te rennen om de kruimeltjes te verzamelen”. 

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
https://twitter.com/tukoworks/status/1100253623685079040

Tijd kun je niet besparen, alleen besteden. Doe dat dan aan de voor jou betekenisvolle dingen. Met focus en overtuiging. Zoals de Keniaanse langeafstandsloper Eliud Kipchoge zei: “Only the disciplined ones in life are free. If you are undisciplined, you are a slave to your moods and your passions”.

Met een glimlach trekt mijn professioneel ‘Punch jaar’ aan mij voorbij. Als je aan de maatschappelijke opgave werkt voor het sociaal domein ken je het jaar 2022 ook als een jaar vol situaties die complex zijn en vragen om verbinding. Iedereen zal herkennen dat 2022 een jaar was wat alle mensen op verschillende gebieden raakt: de opgaves op gebied van klimaat, energie, stikstof, armoede, inflatie, asiel, werkgelegenheid, inclusie en nog vele andere thema’s. Allen met elkaar verbonden op de een of andere manier. 

De invloed die wij nú en altijd hebben is kiezen waar wij onze tijd aan besteden. Ik besteed mijn tijd graag aan het maken van connecties. Mensen verbinden om te begrijpen. In deze donkere dagen zijn we veelal wat milder en nemen wat afstand van zorgen en uitdagingen. De tijd besteden we aan hen die ons lief zijn, zij die ons nodig hebben en aan reflecteren en de dankbare momenten van het jaar memoreren.

Het uitzoomen van werk helpt ons in de verbinding met anderen én om in het nieuwe jaar met frisse blik tegemoet te treden. Ik kijk terug op een vol 2022, de tijd besteed. Dankbaar voor iedereen die me steunde en spiegelde, zowel professioneel als persoonlijk. Voor 2023 leg ik graag weer nieuwe verbindingen: regionaal, gemeentelijk en onderwijskundig ga ik een bijdrage leveren voor o.a. de gemeente Berkelland, het Sociaal Domein, de KPC-groep, het hulpfonds Roessingh én zal ik mijzelf ontwikkelen met de volgende thema’s sustainable leadership bij de University of Applied Sciences. Ik geloof dat goed samenspel rendeert en zie de mens als hefboom voor veranderingen in de maatschappij. Wil jij tijd besteden aan een nieuwe connectie in 2023 neem dan contact op of bezoek de webpagina https://punchsupport.nl

Ik wens iedereen hele fijne dagen toe.

Hartelijke groet,

Tessa Pierik